Bahan-Bahan
- 500 gram Dada Ayam
- 2 sudu besar Minyak
- 3 sudu besar Sos Tiram MAGGI®
- 1 sudu besar Madu
- 1 sudu besar Pes Cili
- 1 sudu besar Serbuk Ketumbar
- 1 sudu besar Serbuk Jintan Putih
- 1 sudu kecil Serbuk Jintan Manis
- 1/2 sudu kecil Serbuk Kunyit
- 2 unit Bawang Merah
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 sentimeter Halia
- 2 sentimeter Lengkuas
- 2 batang Serai

Sedia
20
Mins

Masak
30
Mins

Hidangan
6
Orang
Langkah-Langkah
Langkah 01.
5 min
- Bawang Putih
- Bawang Merah
- Halia
- Lengkuas
- Serai
Kisar bawang merah, bawnag puth, halia, lengkuas dan serai bersama 50ml air.
Langkah 02.
2 min
- Dada Ayam
- Sos Tiram MAGGI®
- Madu
- Pes Cili
- Serbuk Ketumbar
- Serbuk Jintan Putih
- Serbuk Jintan Manis
- Serbuk Kunyit
Letakkan ayam di dalam mangkuk. Masukkan Sos Tiram MAGGI®, madu, pes cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis dan serbuk kunyit.
Langkah 03.
3 min
- Bawang Merah
- Bawang Putih
- Halia
- Lengkuas
- Serai
- Serbuk Kunyit
- Serbuk Jintan Putih
- Serbuk Ketumbar
- Serbuk Jintan Manis
- Madu
- Pes Cili
- Sos Tiram MAGGI®
- Dada Ayam
Kemudian, masukkan kesemua bahan kisar. Gaul sebati dan pastikan ayam disalut sempurna.
Langkah 04.
180 min
Perap selama 3 jam atau semalaman.
Langkah 05.
30 min
Rendam lidi di dalam air selama lebih kurang setengah jam sebelum mula memanggang.
Langkah 06.
10 min
Cucuk ayam di atas lidi.
Langkah 07.
30 min
Panaskan kuali atau gril pemanggang dan panggang ayam sehingga kedua belah bahagian keperangan dan masak sempurna, setiap bahagian lebih kurang 10 minit.
Langkah 08.
1 min
Sajikan bersama kuah kacang atau Sos Cili MAGGI® dan rasakan kelazatannya yang luar biasa!
Maklumat Nutrisi
165.13
Kalori
20.33g
Protin
9.02g
Karbohidrat
5.25g
Lemak
Tags
Temui Resepi Kami
Ingredients
- 500 gram Dada Ayam
- 2 sudu besar Minyak
- 3 sudu besar Sos Tiram MAGGI®
- 1 sudu besar Madu
- 1 sudu besar Pes Cili
- 1 sudu besar Serbuk Ketumbar
- 1 sudu besar Serbuk Jintan Putih
- 1 sudu kecil Serbuk Jintan Manis
- 1/2 sudu kecil Serbuk Kunyit
- 2 unit Bawang Merah
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 sentimeter Halia
- 2 sentimeter Lengkuas
- 2 batang Serai
Directions
Step 01.
5 min
Ingredients on this step:
- Bawang Putih
- Bawang Merah
- Halia
- Lengkuas
- Serai
Kisar bawang merah, bawnag puth, halia, lengkuas dan serai bersama 50ml air.
Step 02.
2 min
Ingredients on this step:
- Dada Ayam
- Sos Tiram MAGGI®
- Madu
- Pes Cili
- Serbuk Ketumbar
- Serbuk Jintan Putih
- Serbuk Jintan Manis
- Serbuk Kunyit
Letakkan ayam di dalam mangkuk. Masukkan Sos Tiram MAGGI®, madu, pes cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis dan serbuk kunyit.
Step 03.
3 min
Ingredients on this step:
- Bawang Merah
- Bawang Putih
- Halia
- Lengkuas
- Serai
- Serbuk Kunyit
- Serbuk Jintan Putih
- Serbuk Ketumbar
- Serbuk Jintan Manis
- Madu
- Pes Cili
- Sos Tiram MAGGI®
- Dada Ayam
Kemudian, masukkan kesemua bahan kisar. Gaul sebati dan pastikan ayam disalut sempurna.
Step 04.
180 min
Ingredients on this step:
Perap selama 3 jam atau semalaman.
Step 05.
30 min
Ingredients on this step:
Rendam lidi di dalam air selama lebih kurang setengah jam sebelum mula memanggang.
Step 06.
10 min
Ingredients on this step:
Cucuk ayam di atas lidi.
Step 07.
30 min
Ingredients on this step:
Panaskan kuali atau gril pemanggang dan panggang ayam sehingga kedua belah bahagian keperangan dan masak sempurna, setiap bahagian lebih kurang 10 minit.
Step 08.
1 min
Ingredients on this step:
Sajikan bersama kuah kacang atau Sos Cili MAGGI® dan rasakan kelazatannya yang luar biasa!
Nutrition Facts
- carbohydrates: 9.02g
- energykilocalories: 165.13kcal
- fat: 5.25g
- protein: 20.33g
Tulis Ulasan Anda