Bahan-Bahan
- 240 gram Biskut MILO
- 115 Gram Mentega Tanpa Garam, dicairkan
- 240 Mililiter Krim Pekat Sejuk
- 450 Gram Keju Krim, dilembutkan hingga suhu bilik
- 70 Gram Gula Pasir
- 2 sudu besar Yogurt, Greek, Kosong, Rendah Lemak
- 1 Sudu Teh Jus Lemon Segar
- 1/2 sudu kecil ekstrak vanila
- 240 Gram Jem Blueberry
- 48 buah Blueberry

Sedia
23
Mins

Masak
12
Mins

Hidangan
24
Orang
Langkah-Langkah
Langkah 01.
1 min
Lapik 2 loyang muffin standard (12 cawan setiap loyang) dengan pelapik kek cawan.
Langkah 02.
2 min
Hancurkan biskut MILO Original menjadi serbuk kecil dengan penggelek atau gunakan pengisar. Masukkan mentega cair dan gaul sehingga sebati seperti pasir basah.
Langkah 03.
5 min
Sendukkan 1½ sudu besar adunan ke dalam setiap pelapik kek cawan dan gunakan sudu untuk membungkusnya dengan ketat. Ketepikan.
Langkah 04.
3 min
Dengan pengadun, pukul krim pekat sejuk sehingga pekat pada kelajuan sederhana tinggi, kira-kira 3 minit. Ketepikan
Langkah 05.
5 min
Dalam mangkuk lain, pukul krim keju dan gula pada kelajuan sederhana sehingga sebati dan berkrim. Masukkan yogurt, jus lemon dan ekstrak vanila. Pukul pada kelajuan sederhana tinggi sehingga sebati, pastikan tiada ketulan besar, kira-kira 1 minit.
Langkah 06.
2 min
Gaul krim sambil putar perlahan-lahan ke dalam adunan keju dengan spatula, sehingga sebati.
Langkah 07.
5 min
Sendukkan atau sapukan inti krim ke atas kerak, sehingga 3/4 daripada lapisan kek cawan. Ratakan krim dengan belakang sudu untuk menghasilkan permukaan yang rata.
Langkah 08.
180 min
Sejukkan cawan kek keju selama 3 jam (atau semalaman jika suka)
Langkah 09.
5 min
Sebelum dihidangkan, sudukan ~2 sudu kecil jem blueberry ke atas tart keju dan hiaskan dengan 2 biji blueberry segar untuk setiap cawan.
Maklumat Nutrisi
211.59
Kalori
2.16g
Protin
16.15g
Karbohidrat
15.72g
Lemak
Tags
Temui Resepi Kami
Ingredients
- 240 gram Biskut MILO
- 115 Gram Mentega Tanpa Garam, dicairkan
- 240 Mililiter Krim Pekat Sejuk
- 450 Gram Keju Krim, dilembutkan hingga suhu bilik
- 70 Gram Gula Pasir
- 2 sudu besar Yogurt, Greek, Kosong, Rendah Lemak
- 1 Sudu Teh Jus Lemon Segar
- 1/2 sudu kecil ekstrak vanila
- 240 Gram Jem Blueberry
- 48 buah Blueberry
Directions
Step 01.
1 min
Ingredients on this step:
Lapik 2 loyang muffin standard (12 cawan setiap loyang) dengan pelapik kek cawan.
Step 02.
2 min
Ingredients on this step:
Hancurkan biskut MILO Original menjadi serbuk kecil dengan penggelek atau gunakan pengisar. Masukkan mentega cair dan gaul sehingga sebati seperti pasir basah.
Step 03.
5 min
Ingredients on this step:
Sendukkan 1½ sudu besar adunan ke dalam setiap pelapik kek cawan dan gunakan sudu untuk membungkusnya dengan ketat. Ketepikan.
Step 04.
3 min
Ingredients on this step:
Dengan pengadun, pukul krim pekat sejuk sehingga pekat pada kelajuan sederhana tinggi, kira-kira 3 minit. Ketepikan
Step 05.
5 min
Ingredients on this step:
Dalam mangkuk lain, pukul krim keju dan gula pada kelajuan sederhana sehingga sebati dan berkrim. Masukkan yogurt, jus lemon dan ekstrak vanila. Pukul pada kelajuan sederhana tinggi sehingga sebati, pastikan tiada ketulan besar, kira-kira 1 minit.
Step 06.
2 min
Ingredients on this step:
Gaul krim sambil putar perlahan-lahan ke dalam adunan keju dengan spatula, sehingga sebati.
Step 07.
5 min
Ingredients on this step:
Sendukkan atau sapukan inti krim ke atas kerak, sehingga 3/4 daripada lapisan kek cawan. Ratakan krim dengan belakang sudu untuk menghasilkan permukaan yang rata.
Step 08.
180 min
Ingredients on this step:
Sejukkan cawan kek keju selama 3 jam (atau semalaman jika suka)
Step 09.
5 min
Ingredients on this step:
Sebelum dihidangkan, sudukan ~2 sudu kecil jem blueberry ke atas tart keju dan hiaskan dengan 2 biji blueberry segar untuk setiap cawan.
Nutrition Facts
- carbohydrates: 16.15g
- energykilocalories: 211.59kcal
- fat: 15.72g
- protein: 2.16g
Tulis Ulasan Anda